Hoe helpen wij inwoners aan een baan?

Een tijd terug ontvingen 1200 bewoners in Poelenburg en Peldersveld een bijstandsuitkering. Dat was een kwart van het totaal aantal mensen met een uitkering in Zaanstad. De bijstandsuitkering is bedoeld om inwoners tijdelijk inkomen te geven voor hun levensonderhoud totdat zij weer een baan hebben gevonden.

Sociale Wijkteams helpen mee
Sommige mensen met een uitkering hebben heel lang niemand gesproken van de gemeente of het Sociale Wijkteam. Sinds 2018 worden 250 mensen per jaar opgeroepen om mensen te helpen om weer werk te vinden. Of dat zij weer op een andere manier gaan meedoen. Bijvoorbeeld door de Nederlandse taal te leren of vrijwilligerswerk te doen. Onder andere door deze aanpak zijn er nu ruim 300 bewoners in Poelenburg en Peldersveld niet meer afhankelijk van een bijstandsuitkering.

Bregje heeft een bewoonster geholpen
Zo heeft Bregje van Leeuwen, werkzaam bij het Sociaal Wijkteam in Poelenburg en Peldersveld, een bewoonster geholpen. Dat ging om Patricia Hoogvliets. ‘Patricia zat in de bijstand en had nergens zin in. Ze was depressief’, zegt Bregje. ‘Patricia heeft met mijn hulp een plan gemaakt, zodat zij weer gaat werken.’

Een eigen bedrijf starten met een uitkering
Patricia wilde mét een uitkering haar eigen bedrijf starten. Zij had dan een geldlening nodig. Hiervoor vroeg Bregje toestemming bij de gemeente.  Maar tevergeefs. Inwoners (die een uitkering ontvangen) moeten een goed ondernemingsplan hebben om geld te ontvangen om een bedrijf te starten. Patricia is toen vanuit haar eigen keuken gaan bakken en kreeg al snel veel opdrachten. Ze hoopt straks zoveel opdrachten te ontvangen, dat zij geen bijstandsuitkering meer nodig heeft.

We willen dat bewoners weer meedoen
‘Het is fijn als we alle bewoners die in de bijstand zitten, kunnen helpen’, zegt Bregje. Door ze te geven wat ze nodig hebben. Maatwerk noemen we dat. Ook in Poelenburg en Peldersveld. Zo hopen we dat meer bewoners weer gaan meedoen in de samenleving.



Hoe werken de partners samen?
Gemeente Zaanstad zorgt voor de uitvoering van de bijstandsuitkering, maar helpt samen met het Sociaal Wijkteam en Werkom met de zoektocht naar werk of andere vormen van participatie (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk) of sociale activering (bijvoorbeeld de haakclub of andere activiteiten die aansluiten bij de interesse van de inwoner). Want uiteindelijk weer aan de slag kunnen, dat blijft natuurlijk het belangrijkste doel.

De gemeente roept inwoners met een uitkering op voor een gesprek. Kunnen inwoners binnen twee jaar aan de slag in een betaalde baan? dan worden zij voor begeleiding naar de arbeidsmarkt doorverwezen naar Werkom. Werkom verzorgt trainingen en begeleiding. Zoals een dagritme opbouwen of een CV maken. Is betaald werk (nog) te hoog gegrepen? Dan worden inwoners doorverwezen naar het Sociaal Wijkteam voor een plan van aanpak om te gaan participeren.